Opladen Elektrische Auto - Laadpaal thuis, kantoor (bedrijven) - Laadpalen voor elektrische auto's in Ravels

Published Apr 23, 22
6 min read

Is De Installatie Van Een Laadpaal Voor Mijn Elektrische Wagen ... - Laadpaal thuis, kantoor (bedrijven) - Laadpalen voor elektrische auto's in Wijnegem

F&Y Technics Elektriciteitswerken & Laadpalen

0477 66 68 84
Elektriciteitswerken Antwerpen

Een elektrische wagen verdubbelt al snel je elektriciteitsverbruik. Het is dus verstandig om je elektriciteitsleverancier te evalueren en eventueel over te stappen naar een goedkopere. Als je de elektriciteitskost van het opladen uitrekent, kost elektrisch rijden ongeveer € 3,8 tot € 4,6 per 100 km. Dat is een pak goedkoper dan rijden met fossiele brandstof.

100 en met benzine meer dan € 1. 200 kwijt bent. Een behoorlijk verschil! Het mag dan goedkoper zijn om elektrisch te rijden, je moet natuurlijk rekening houden met de kost van de laadpaal en de installatie. Afhankelijk van het soort laadpaal (monofasig of driefasig) bedraagt het prijskaartje van 600 euro tot 1.

Daarbovenop komt nog de kostprijs van verplichte keuring (100 euro) en de installatiekosten. Het duurt dus even voor je het prijskaartje van je laadpaal hebt terugverdiend, maar deze infrastructuur biedt je heel wat voordelen zoals een groter gebruiksgemak en hogere laadsnelheid (prijs laadpaal).

1. Waarom thuis laden? Laden aan publieke laadpalen is twee tot vier keer duurder dan thuis laden. Natuurlijk vind je her en der wel gratis laadplekken, en velen mogen op het werk laden. Maar voor wie dit geen optie is, is thuis laden meestal de beste oplossing om (duur) publiek laden tot een minimum te beperken.

Laadpaal Thuis: Zelf Een Laadpaal Kopen En Installeren - Laadpaal thuis, kantoor (bedrijven) - Laadpalen voor elektrische auto's in Zandvliet

2 - laadpaal elektrische auto. Heb je thuis een laadpaal nodig? Bijna alle elektrische auto’s kunnen via een speciale laadkabel (“mobiele lader”) opgeladen worden aan een gewoon huishoudelijk stopcontact (het zogenaamde schuko-contact). Waarom zou je dan investeren in een laadpaal voor thuis? Een eerste reden is veiligheid. Hoewel alle moderne mobiele laders uitgerust zijn met een ICCB (In Cable Control Box: het bakje dat in de laadkabel verwerkt zit, en voor stroomregeling en beveiliging tegen oververhitting zorgt), zijn de meeste huishoudelijke elektriciteitsinstallaties niet voorzien op de langdurige belasting die het opladen van een elektrische auto met zich meebrengt.

3. Hoe ziet een thuislaadpaal er uit? Thuislaadpalen komen in verschillende vormen. Het kan echt een paal zijn, zoals je die ziet in het straatbeeld. Een wallbox met vaste kabel als laadpaal voor thuis. De meest gebruikte vorm van thuislader is echter een bakje dat aan de muur bevestigd wordt, en waarin alle nodige technologie verwerkt zit.

Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij de keuze van een laadpunt, maar om dit uit te leggen moeten we even technisch worden. Wie zich hier liever niet in verdiept, kan gewoon raad vragen aan z’n installateur, en meteen verder lezen onder puntje 5. 4. 1 Laadvermogen en de elektrische auto Een elektrische auto beschikt over een batterij die gelijkstroom levert en ontvangt.

Opdat de batterij stroom kan ontvangen van het net (en in de toekomst leveren via V2G) moet deze omgezet worden van wisselstroom naar gelijkstroom via een omvormer. Bijna elke elektrische auto beschikt daarom over een omvormer. Een omvormer is duur en heel wat autofabrikanten proberen er op te besparen. De kost wordt vooral bepaald door de stroomsterkte (uitgedruke in Ampère, afgekort als A) die hij aankan, én of hij éénfasige of driefasige stroom (“sterkstroom”) kan verwerken.

Laadpaal: Alles Wat Je Moet Weten Over De Plaatsing Van Een ... - Laadpaal thuis, kantoor (bedrijven) - Laadpalen voor elektrische auto's in Brecht

Bij de keuze van je laadpaal voor thuis is het is dus belangrijk om na te gaan welke omvormer je auto heeft. Als je omvormer éénfasig is, zou het een overdreven kost zijn om een driefasig laadpunt te installeren. Of als je omvormer slechts 16 Ampère kan verwerken, is het misschien onnodig om een 7,4 k, W laadbox te installeren (tenzij je de auto van vrienden op bezoek wil laden, of als je al wil voorbereid zijn op een eventuele volgende EV).

2 Laadvermogen en elektrische installatie Het maximale laadpaalvermogen dat je kan installeren wordt vaak ook beperkt door je elektrische installatie thuis. De meeste mensen hebben thuis enkel éénfasige stroom. Zij kunnen meestal zonder extra kosten een 3,7 k, W of 7,4 k, W laadpaal installeren. Wil je een 11 k, W of 22 k, W laadpaal, dan moet je thuis over driefasen beschikken.

Bovendien wil België hogere geïnstalleerde vermogens in de toekomst zwaarder gaan belasten via het capaciteitstarief, wat ook weer hogere kosten met zich mee zal brengen voor wie snel wil laden. Je moet dus goed afwegen of de extra kosten wel de moeite waard zijn. Of met andere woorden, of je de hogere laadsnelheid écht nodig hebt.

Wat is de prijs van een laadpaal installatie ? In de tabel bovenaan dit artikel vind je de vanaf prijs van een laadpaal voor thuis, exclusief installatiekosten. Voor een geïnstalleerde laadpaal moet je rekening houden met een totale kostprijs van 1. 000€ tot 2. 000€, inclusief BTW. In sommige gevallen kan het meer zijn, als er bijvoorbeeld grote graafwerken moeten gebeuren om kabels te trekken, etc.

Thuis Een Laadpaal Installeren? Dit Is Wat Je Moet Weten! - Laadpaal thuis, kantoor (bedrijven) - Laadpalen voor elektrische auto's in Berlaar

Omdat een laadpaal op een afzonderlijke kring moet aangesloten worden, dient men een kabel van de elektriciteitskast naar de laadpaal te leggen. Hoe dichter de laadpaal bij de zekeringskast staat, hoe goedkoper dit meestal is. Aangezien het hier om een belangrijke wijziging van de elektrische installatie gaat, is een herkeuring door een erkend keuringsorganisme verplicht in België.

Het is meestal een kleine meerkost, en zo ben je voorbereid op de toekomst, voor het geval je later toch wil overstappen naar een driefasig laadpunt (11 k, W, 22 k, W). Hier vind je een overzicht van laadpaal installateurs in België. 6. Hoeveel verbruikt een laadpaal? Het verbruik van je laadpaal hangt uiteraard af van het verbruik van je elektrische auto.

Voor wie zonnepanelen heeft, is de k, Wh- en kilometerkost uiteraard afhankelijk van het investeringsbedrag, de opbrengst van je panelen, eventuele subsidies en belastingen. 7. Laadpaal met of zonder vaste kabel Laadboxen worden verkocht met of zonder een vaste kabel. Het voordeel van een model zonder vaste kabel is dat je via aparte laadkabels zowel auto’s met type 1 als type 2 aansluiting kan opladen.

Een laadkabel met “Mennekes” type 2 stekker. Een ander voordeel van een model zonder vaste kabel is de esthetiek. Heel wat EV-rijders vinden het mooier om enkel de box aan de muur te hebben, zonder dat daar te allen tijde een kabel bij hangt te bengelen. Het voordeel van een laadpunt mét vaste kabel is dan weer het gebruiksgemak.

Elektrische Laadpaal Thuis: Gemak En Efficiëntie - Laadpaal thuis, kantoor (bedrijven) - Laadpalen voor elektrische auto's in Hoboken

Het is duidelijk dat de keuze tussen een laadpaal met of zonder vaste kabel er vooral één is van persoonlijke smaak. 8. Slimme of gewone laadpaal Heel wat laadpalen worden tegenwoordig van allerlei extra snufjes voorzien. Ze tekenen het exacte verbruik op (wat soms noodzakelijk is om het verbruik te verrekenen met je werkgever), houden allerlei statistieken bij en ze zijn soms verbonden met het internet via wifi of een aparte simkaart (als er geen wifi-bereik is).

Verder kunnen meer ingewikkelde systemen ook wel eens moeilijker op te lossen problemen geven. Ons advies is om enkel te gaan voor wat je nodig hebt. Hou het zo eenvoudig mogelijk. 9. Laadpaal met slot Als je laadpaal buiten hangt of op een publiek toegankelijke plaats, kan het handig zijn om een laadpaal te kiezen met een slot.

Als je laadpaal in een afgesloten garage staat, is dit natuurlijk niet nodig.